Kickboks, uzakdoğu sporlarının bir araya gelmesi sonucunda oluşturulmuş, güç ve tecrübeye dayanan yumruk ve tekme teknikleriyle iki rakip arasında ringde ve tatemide yapılan yarışma ve savunma sporudur.
Kickboks, tekme ve yumruk kullanmayı içeren branşlarında muhakkak eldiven, kask ve dişlik gibi malzemelerin kullanımı zorunludur. Bu sporda uzmanlaşmak isteyenler için iyi bir kondisyona sahip olmak ve eğitmenlerin her söylediklerini dikkate alarak, söylediklerini harfiyen yerine getirmeleri önemlidir.
Türk Milli Takımı, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında Takım halinde sıralamada ilk beşte yer almaktadır.
2017 Mayıs ayı sonu Lisanslı sporcu sayısı;
Faal Kickboks lisanslı sporcu: 29.103,
Genel Toplam : 187.461’ dir
62 Federasyonun arasında Faal Sporcu Lisans sayısında da 2016 yılı sonu itibariyle ilk 5. sırada.
Kickbox'un Faydaları
Tüm vücudu çalıştırır. Aerobik özelliği yüksektir ve yüksek kalori harcatır. Stresi azaltır. Günün stresinden kurtulmak ve deşarj olmak için birebir bir özelliğe sahiptir. Koordinasyonu geliştirir. Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumu geliştirir. Vücudun zinde ve diri olmasını sağlayarak gerek iş hayatınızda, gerekse normal hayatınızda karşılaşacağınız iş yükü ve sorunları planlamada daha rahat düşünebilme, planlayabilme yeteneğinizi geliştirir. Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kişi efor sarf ederken mutlu olur. El bileklerine ve ayak bileklerinize ekstra ağırlık takarak uygulama şansınız var. Bu tip bir antrenmanda, hem kardiyo hem de güç çalışması yapabiliriz. Efor sarf ederken, kalp atım hızını yükseltir, vücuda hem daha fazla oksijen girer hem de yüksek oranda terleme meydana gelir. Bununla birlikte vücuttan toksinlerin atılması daha fazla olur. Hızlı düşünme kapasitesini geliştirir. Bu sayede, ne zaman atak yapılması gerektiğini ve nasıl defans yapılacağını geliştirebilirsiniz. Kişinin kendine olan özgüvenini artırır.Kickbox'un Kuralları ve Branşları
Kickboks Branşları Nelerdir? Kickboks; 7 branştan oluşur- POİNT FİGHTİNG
- LİGHT CONTACT
- KİCK LİGHT
- FULL CONTACT
- LOW KİCK
- K 1 RULES
- MÜZİKLİ FORM
Tatemi Sporları
Point Fighting, Light Contact ve Kick Light en 6 x 6 metre veya enfazla 8 x 8 metre ölçülerde yapılan yer minderi olan tatemi sporlarıdır.Tatemi Sporları El ve Tekme Puanlama:
El Teknikleri:- Direk yumruk
- Yumruk yanı
- Backfist ( yumruk sırtı)
- Üst blok
- Mide seviyesi blok
- Alt blok
Ayak Teknikleri:
- Ön tekme,
- Yan tekme,
- Dairesel tekme,
- Süpürme, (sadece ayak bileği seviyesinde)
- Hilal tekme,
- Balta tekme, (sadece ayağın tabanı)
- Sıçrayarak yapılan ayak teknikleri
El ve ayak tekniklerinin tüm müsabaka süresi boyunca eşit şekilde kullanılması gerekir. Ayak teknikleri sadece rakibe güçlü bir şekilde vurma niyeti açıkça gösterildiğinde kabul edilir.
Tatemi Sporlarında Puanlama:
- Yumruk : 1 puan
- Vücuda tekme : 1 puan
- Süpürme : 1 puan
- Sıçrayıp vücuda tekme : 2 puan
- Sıçrayıp kafaya tekme : 3 puan
- Kafaya tekme : 2 puan
Ring Sporları:
Full Contact, Low Kick ve K1 Rules en az 4,90 x 4,90 metre en fazla 6,10 x 6,10 metre ölçülerde müsabaka alanı olan ring sporlarıdır
Ring Sporları El ve Tekme Teknikleri ve Puanlama
El teknikleri:- Her tür boks yumruğu,
- Karşı tekme,
- Yan tekme,
- Dairesel tekme,
- Topuk tekmesi,
- Hilal tekme,
- Balta tekme,
- Uçar tekme,
- Tekme atarken kaval kemiğinin kullanılması,
- Süpürme, (ayak bileği, incik kemiği seviyesinde),
Ring sporlarında bütün vuruşlar 1 puan olarak değerlendirmeye alınır.